Ambulancedienst tegen stervende vrouw: ‘We gaan allemaal dood’

Een jonge vrouw in Frankrijk overleed nadat de alarmdienst haar oproep niet serieus nam. ,,We gaan allemaal dood”, kreeg de vrouw te horen, kort voor ze stierf. Dokter Patrick Pelloux, voorzitter van de Association des médecins urgentistes de France, en dokter François Braun, voorzitter van SAMU-Urgences de France, hebben op 8 mei een communiqué uitgegeven waarin zij oproepen tot een onmiddellijk overleg met de minister van Volksgezondheid om “de medische regelgeving te verbeteren zodat een dergelijke tragedie zich niet kan herhalen”.

Wat gebeurde er op 29 december 2017 in Straatsburg? Die middag belt de 22-jarige Naomi Musenga het alarmnummer van de Franse ambulancedienst. ,,Help me”, zegt ze, steunend, tegen de telefoniste. ,,Wat is er aan de hand?”, zei de stem aan de andere kant. ,,Help me”, herhaalde Naomi, met zachte stem. ,,Alors, als je me niet vertelt wat er aan de hand is, hang ik op,” zegt de operator met een verveelde stem. “Ik heb veel pijn. Ik ga sterven”, zucht de jonge vrouw. “Ja, je sterft op een dag, net als iedereen, oké? ? Je belt SOS Artsen, ik kan niets voor jou doen”, besluit de hulplijn .

Na het gesprek met Naomi, bespreekt de telefoniste het gesprek met een collega – en ook die opnames zijn op de nieuwssite Heb’di gepubliceerd. ,,Ze zei me dat ze dood ging, nou dat was te horen aan haar stem!”, zegt de telefoniste lachend. ,,Dat ze dood gaat, staat vast,” antwoordt de collega ook lachend. ,,Net als wij allemaal.”

Er werd géén ambulance langs gestuurd. Naomi belde vervolgens de huisartsenwachtpost, waar ze na vijf uur iemand aan de lijn kreeg. Die liet wèl een ziekenwagen sturen, die haar naar het ziekenhuis bracht. Ze kreeg er een hartstilstand en overleed. Volgens het autopsierapport was de doodsoorzaak orgaanuitval na ernstige inwendige bloedingen.

In Frankrijk is grote ophef ontstaan over de zaak, nadat een nieuwssite de ontluisterende opname van het telefoongesprek met de ambulancedienst online zette, op verzoek van de familie van het slachtoffer. Het betreffende ziekenhuis, in Straatsburg, heeft bevestigd dat de opnames authentiek zijn. Het ziekenhuis is pas nadat de opnames online waren gezet, een onderzoek gestart naar de dood van de vrouw. De Minister van de Gezondheid Agnes Buzyn uitte dinsdag op Twitter met haar ,,verontwaardiging”. Zij eist een onderzoek naar deze ernstige feiten.

Naomi Musenga overleed een paar uur later. Ze was 22 jaar oud, moeder van een klein meisje. Nadat ze na vijf uur wachten SOS Artsen met succes had gebeld, werd ze bij bewustzijn naar het ziekenhuis vervoerd door het SAMU. Zij had twee hartstilstanden, werd overgebracht naar de reanimatie-afdeling en stierf om 17u30 op 29 December, 2017.

Volgens het autopsierapport dat we verkregen hebben, stierf Naomi Musenga als gevolg van een “multivisceraal falen op hemorragische shock. De autopsie die in zo’n geval verplicht is werd pas uitgevoerd op 3 januari – honderd en twaalf uur na het overlijden van de jonge vrouw. Het verslag meldt dat Naomi Musenga’s lichaam toen in “vergevorderde ontbinding” verkeerde. Het is op dit moment onmogelijk vast te stellen of dit aan een gebrek aan zorg te wijten is.

Voor Patrick Hertgen, ondervoorzitter van de Fédération nationale des sapeurs-pompiers de France, is de tragedie van Naomi evenzeer het gevolg van professioneel wangedrag van de twee gesprekspartners van de jonge vrouw als van een structurele fout in de gefragmenteerde organisatie van de gespreksplatforms: “Het feit dat Naomi met geen enkele arts kon spreken is een anomalie, die helaas niet uitzonderlijk is. Brandweerlieden en EMS moeten beter kunnen samenwerken en hun oproepbehandelingsprocedures kunnen perfectioneren, zodat een dergelijke tragedie zich niet meer voordoet.” Er is nog geen gerechtelijk onderzoek ingesteld naar de omstandigheden van de dood van Naomi Musenga. Noëlle Heymann, hoofd van het Openbaar Ministerie in Straatsburg, heeft echter vandaag verklaard dat het Openbaar Ministerie in Straatsburg een brief van de familie van mevrouw Musenga heeft ontvangen. Zij vraagt om een onderzoek naar de doodsoorzaken van de jonge vrouw.

https://www.hebdi.com/operatrices-samu-se-moquent-de-naomi-jeune-maman-decede-quelques-heures-plus-tard-enregistrement/

Marc van Impe

Bron: MediQuality

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s