MediQuality reikt drie Awards uit

The annual MediQuality price awardVrijdagavond 4 mei had de vierde Lenteborrel van MediQuality plaats in de stilaan vertrouwde omgeving van Brasserie Canal in Vilvoorde. Onze Lenteborrel begint een begrip te worden in de medische wereld. Dat bewijst dat MediQuality meer is dan een nieuwssite en een nieuwsbrief. We zijn een community. Een platform voor al wie betrokken is bij de reilen en zeilen van de zorgwereld.

Eregasten waren minister Maggie De Block, die voor de vierde maal dat bij de uitreiking van onze jaarlijkse lezersaward aanwezig was. Burgemeester Hans Bonte, en professor Marc Noppen, CEO van het UZ Jette.

Dit jaar reikten we voor het eerst een award uit voor de beste bijdrage van een jonge arts. We zijn blij te mogen vaststellen dat ook de nieuwe generatie artsen hard nadenkt en filosofeert over hun metier. Deze eerste award gaat dit jaar naar de zevende jaarstudent Jonas Brouwers.

Stagiair dr. Jonas Brouwers reageerde op een column van mijn hand met kritiek op “de verloren nieuwe generatie artsen”. De nieuwe generatie artsen heeft weinig zicht op de frontlijn en heeft geen interesse in een leidinggevende functie of laat die rol aan mensen zonder klinische opleiding, schreef ik. “Als zevendejaars student geneeskunde voel ik me onmiddellijk aangesproken”, zegt Jonas Brouwers. Hij is het niet eens met mijn titel. “Studenten geneeskunde raken meer en meer geboeid door de veranderingen in de gezondheidszorg en beseffen dat zij hier deel van uitmaken. Ze zijn betrokken in de veranderingen van de zorg en liggen wakker van onderwerpen waar de vorige generatie artsen nog niet aan dacht. Meer en meer bestuursorganen raken zo ook geïnfiltreerd door jonge gemotiveerde artsen, mét klinische ervaring. Soms tot ergernis van die oude generatie artsen.”

Jonas heeft gelijk. Ik hanteerde een hyperbool met de bedoeling de spirituele oorkussens eens op te schudden. Het is gelukt. Jonas is lid sinds 2017. Hij werd als winnaar geselecteerd voor de categorie ‘jong talent’ omdat MediQuality meer aandacht wil geven aan jonge artsen. Zijn bijdrage heeft meer dan 5.000 kliks heeft gegenereerd en 12 reacties. We kijken uit naar nog vele bijdragen.

Onze tweede laureaat is van een generatie ouder: Dr. Georges Otte, neuropsychiater in Gent. Hij is lid sinds 2002 en schreef in 2017 meer dan vijf bijdragen. Hij is fijn, geestig, ad rem en intelligent. De bijdrage waarvoor hij de prijs ‘beste bijdrage’ ontvangt raakt een teer punt aan. Ik citeer: ” Recentelijk is het tot nu toe zwaarste element ontdekt. De naam van het nieuwe element is Administratium (Ad). Administratium heeft geen protonen en geen elektronen en heeft dus atoomnummer 0. Het heeft echter 1 neutron, 125 assistent neutronen, 75 vice-neutronen en 111 assistent vice-neutronen, zodat de atoommassa 312 is. Omdat er geen electronen zijn, is Administratium inert. Administratium kan echter chemisch gedetecteerd worden, omdat het elke reactie vertraagt waar het mee in contact komt. Onderzoekers hebben gemeten dat een minuscule hoeveelheid Administratium een reactie kan vertragen tot meer dan vier dagen, terwijl dat normale tijd een kwestie van seconden is. Administratium heeft een halfwaarde tijd van ongeveer drie jaar.”

Onze bestuurders zullen het element zeker herkend hebben. Zijn bijdrage werd meer dan 3000x aangeklikt. Er kwamen 15 reacties. Zelf postte hij 384 reacties gepost sinds hij lid is in 2002. Zijn reacties worden gewaardeerde door de andere lezers, ze zien hem als een autoriteit op de site. We hopen dat hij nog lang actief mag blijven en altijd zo onafhankelijk mag blijven denken.

De Franstalige winnaar dit jaar is dr. David Simon, huisarts in Mons. Hij riep op tot een staking tegen de invoering van het elektronisch voorschrift. “C’est avec enthousiasme que j’ai fait le choix, voici un mois, de prescrire des ordonnances électroniques. Aujourd’hui, j’ai décidé d’en revenir au papier.” Aldus dr. David Simon. “La raison de ce revirement est l’obligation surréaliste d’imprimer un code-barres sur une feuille de papier que le patient doit remettre au pharmacien. En clair, on va interdire la prescription sur papier tout en obligeant l’impression sur papier d’un code-barres. De qui se moque-t-on ? … » Hij is sinds 2002 lid en schreef in 2017 drie bijdragen. Dr Simon heeft 296 reacties gepost sinds hij lid is in 2002. Hij werd als winnaar geselecteerd omdat zijn bijdrage meer dan 5.000 kliks heeft gegenereerd en meer dan 45 reacties, zijn bijdrage positief en constructief bedoeld is en vele andere artsen heeft geïnspireerd en nog steeds actief is als huisarts in de regio Mons. Er ontspon zich een levendige discussie.

U weet dat MediQuality de controverse niet uit de weg gaat.

En dat onderscheidt ons van de anderen. Wij willen niet alleen reactief zijn en berichten over wat er gebeurt. Wij kiezen voor de proactieve weg. Wij zetten dingen op de agenda. Als het moet geven we kritiek. Als het goed is mag het ook gezegd. Wij laten zowel links als rechts aan het woord. Maar we hebben duidelijk een eigen, soms eigenzinnige mening. De minister erkende dit en onderstreepte het belang van een duidelijke opinie in de Media.

Op de avond was ook een flinke delegatie aanwezig van artsen in opleiding uit Noord en Zuid.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

The annual MediQuality price award  Medi q 48

 

Medi Q 3

Foto’s : © MediQuality

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s