Mag ik nog even ongezond leven?

Er mag geen stukje verschijnen over de gevolgen van alcoholconsumptie of ik krijg het van de geleerde vrouw te horen: wanneer ga je eens ophouden met drinken? Ik geef toe: ik ben aan de drank. Ik mag –als ik lunch- graag een gin tonic voor. Ik drink een glas rode wijn. En tegen het eind van de namiddag wil een glas Orval er wel in. En soms, niet elke dag,- God verbiede het- een neutje single malt van een goed huis.

Maar ik rook al ruim dertig jaar niet meer, ben matig met eten, strooi suiker noch zout, eet regelmatig groente en fruit maar zit het grootste deel van de dag op mijn gat. Lopend of staand schrijven gaat niet zo best. Ik slaap voldoende, doe niet aan sport, maar wandel elke dag een stukje en ik heb een bloedhekel aan diëtisten en de missionarissen van de gezondheidscultuur.

Journalisten leven niet gezond. Het percentage darmkankers, longkankers en hart- en vaatziekten is in onze gilde hoger dan modaal. Journalisten zweren bij hun eigen lifestyle, als dat zo genoemd mag worden, en zijn hevige voorstanders van de keuzevrijheid.

Toch ben ik bijna elke dag bezig met mijn leven te bekorten, is het niet in het café, dan thuis op het terras of lui in de bank. Met altijd een goed tijdschrift of boek bij de hand. Ik heb me er al lang bij neergelegd: lekkere dingen in het leven zijn in wezen ongezond. Maar ergens in mij werd de opstandeling wakker toen ik las dat een houtkachel nu ook niet meer mag. Teveel fijn stof. En kerstboomverbrandingen, paasvuurtjes, of gewoon een lekker fikkie stoken in de tuin: het mag niet meer. Vanwege de rookoverlast, zegt de minister.

Koeien mogen straks ook niet meer vanwege methaanuitstoot. De kippenfokkerijen moeten dicht wegens ammonia emissie. En West-Vlaanderen kan straks helemaal dicht als de varkensgier bij wet verboden wordt. Binnenkort krijgen we een nieuw corps bij de politie: de milieupolitie, in groene pakjes gehuld komen ze langs met een emissiemeter om te kijken of je niet buiten de regels uitstoot. En als jij het niet bent dan is het je dieselauto wel. Dat duurt echt niet lang meer.

We hebben hier in de stad een rood-groene coalitie. Dat zal je geweten hebben. Vilvoorde moet verkeersluw worden. Dus sta je elke dag anderhalf uur in de file om die bottleneck van nog geen vier kilometer door te komen als je van noord naar zuid moet of omgekeerd. Ondertussen gaat het centrum dood. Niet van het fijnstof maar omdat er geen fijne mensen meer komen winkelen of een terrasje pikken.

Ik heb een hekel aan de werkwoorden ‘mogen’ en ‘moeten’. Aan de woorden evenwichtig, gezond, groen. Vlees mag nu ook niet meer. En vissen lijden als ze gevangen worden. Ik vraag me af of een ei lijden kan. Wat me bij de gedachte brengt dat kinderen krijgen eigenlijk ook niet zo gezond is. Ik las onlangs een artikel over de „boete op baren”. Dat is niet mis. „De zwangerschap is een interne veldslag met gezondheidsrisico’s vergelijkbaar met het oplopen van een serieuze infectieziekte (…): bekkeninstabiliteit, totaalruptuur, postnatale depressie, kraambedpsychose, een verwoest seksleven, of je bent prompt elf jaar ouder.”

Verder verlies je rond de geboorte ook nog eens zo’n 20 procent aan inkomen ten opzichte van kinderloze vrouwen. Een verschil dat je de rest van je leven niet meer goedmaakt. Onderzoek bij tweeduizend Duitse stellen leerde dat de achteruitgang in algemeen levensgeluk na het krijgen van kinderen groter is dan de terugval tijdens een scheiding, werkloosheid of na de dood van een partner. En een kinderloze relatie is milieuvriendelijker dan „de extreemste zelfvoorzienende geitenwollen vegan mét kind”. Elk kind dat minder geboren wordt, scheelt bijna 60 ton CO2 equivalenten per jaar.

Elders lees ik dat overbevolking de enige echte oorzaak is van alle milieuproblemen: „De dodelijke bevolkingsexplosie die door een consortium van hypocrieten al zo lang wordt verzwegen”.

Ik besluit lekker verder te zondigen. Ik weet wat mij te doen staat. Mijn geluk hangt af van het feit dat ik zelf mijn leven kan bepalen, zelf kan bepalen welke ongezonde dingen ik wel en niet doe, en dat ik me nog nooit door trends heb laten beïnvloeden is meegenomen. Ik vind niet dat iemand moet bepalen dat ik niet ongezond mag leven. Ik hou niet van speltbrood, niet van quinoa, ik lust geen kefir. En ik wil niet fietsen. Mag ik alstublieft ongezond leven?

Uit een recent interview van Harvard University bleek dat een mens de volgende dingen moet doen om 14 tot 12 jaar langer te leven: weinig eten, matig bewegen, niet roken, en matig zijn met alcohol. Ik wil daaraan toevoegen: een gelukkige relatie hebben. Al wie mij van alles belooft om het leven gezonder te maken zal die belofte vermoedelijk niet kunnen waarmaken. Ik heb niets tegen de niet-roker, de veganist en de fitnesscenterabonnementhouder. Van mij mag veel. Als jullie er bij mij maar niet steeds op aandringen dat ik iets moet.

Ik geloof dat het leven er is om van te genieten. Van een stukje foie gras bijvoorbeeld. Of een lepel kaviaar. En lapje Wagyu beef gebraden in roomboter. Of een hapje tarbot in mousseline. En natuurlijk een pak verse friet in een half om half ossenwit en paardenvet gebakken, recht van het frietkot en een lepel echte Belgische pickles. Ik pleit helemaal voor niets. Ik pleit tegen mogen en moeten.

Ik ben voor de solidariteit en die wordt bedreigd door een samenleving waarin we permanent worden afgestraft voor onze individuele keuzes. En verder citeer ik graag Voltaire die zei wat ons als mens te doen staat: “Il faut cultiver notre jardin”. Doe wat binnen uw mogelijkheden ligt om verandering en verbetering in de wereld te brengen en begin dichtbij: met uw tuin. Ik heb een terras. Ik zal vandaar minzaam toekijken.

http://circ.ahajournals.org/content/early/2018/04/25/CIRCULATIONAHA.117.032047

Marc van Impe

Bron: MediQuality

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s