Katten en honden roken mee en krijgen kanker

Niet alleen kinderen maar ook honden en katten krijgen kanker van tweede- en derdehands rook: katten hebben extra risico op lymfomen door het zich zelf schoon likken en honden hebben een verhoogde kans op longkanker en kanker in de sinussen door de hele dag te lopen snuiven. Als je het niet voor je kinderen doet, doe het dan voor je huisdier: stop met roken.

In Nederland heeft longarts Wanda de Kanter van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis de kat de bel aangebonden.

‘Een vieze drab vervuilt het huis van rokers’, zegt Wanda de Kanter. Ook als de lucht is geklaard, is een huis waarin is gerookt kankerverwekkend door de verbrandingsproducten van tabak die zijn neergeslagen op de grond en meubels. Denk onder meer aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs), zoals de kankerverwekkende stof benzo(a)pyreen. En die rotzooi komt in de bek en maag van huisdieren terecht, zo blijkt uit een studie waarbij onderzoekers verhoogde concentraties cotinine – een afbraakproduct van nicotine – in hondenurine aantroffen. Katten krijgen meer derdehands rook binnen dan honden.

Maar volgens toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven is er twijfel: “Toch is het maar de vraag of de dosis carcinogene stoffen die ze oplikken een significante en risicovolle bijdrage vormt naast hetgeen de dieren via ademhaling binnenkrijgen’, zegt hij in De Volkskrant. Volgens hem zijn er geen studies die dit aantonen. Uit een studie in de Journal of Veterinary Internal Medecine (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1939-1676.2003.tb02478.x ) zou blijken dat katten wiens baasjes roken ruim tweemaal zoveel kans maken op het krijgen van kanker in de bek. Maar die steekproef was relatief klein. Muizen die zijn blootgesteld aan derdehandsrook krijgen wel eerder longkanker, blijkt uit een recente studie in Clinical Science (https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180309095539.htm).

Het is dus goed denkbaar dat katten in huishoudens waar gerookt wordt hun risico op kanker verhogen door hun vacht te poetsen. Het is nu wachten tot Gaia een campagne start.

Meer info:

http://www.tobaccoinaustralia.org.au/chapter-4-secondhand/4-20-health-effects-secondhand-smoke-on-pets

Marc van Impe

Bron: MediQuality

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s