Santhéa: een kostenraming is niet nuttig

Tegen volgend jaar moeten ziekenhuizen op hun website een kostenraming afficheren voor een aantal behandelingen. Dat staat in het akkoord dat artsen en ziekenfondsen onlangs hebben gesloten. Aan Vlaamse zijde is Zorgnet-Icuro bezig met de implementatie van die afspraak. Santhea, de koepel van Franstalige ziekenhuizen, ziet dat anders. Santhea is niet van plan om de leden aan te sporen tot meer financiële transparantie. “Wij zaten niet mee aan tafel tijdens de onderhandelingen van dat akkoord”, zegt directeur-generaal Yves Smeets, “er is geen verplichting om een raming te geven. Bovendien hebben wij de mensen noch de middelen om dat te realiseren. Zo’n raming is niet nuttig. Patiënten weten toch niet wat hun ingreep zal kosten. Dat verschilt per patiënt.”

In Wallonië publiceert geen enkel ziekenhuis een kostenraming. In Brussel doet amper 3% dat. In Vlaanderen publiceert 63% van de ziekenhuizen wél een kostenraming . Dat blijkt uit onderzoek van de studiedienst van de CM die de websites van 99 ziekenhuizen onderzocht en op amper 35 sites een kostenraming aantrof. Van de ziekenhuizen die een raming geven, maken bijna acht op de tien een onderscheid tussen de kamertypes. Zeven op de tien splitsen de totaalprijs op in verschillende prijsonderdelen. Amper één op de drie geeft een schatting tussen een minimum- en een maximumbedrag. Wel informeren bijna alle websites (97 procent) over de ziekenhuisfactuur. Ruim vier op de vijf websites geven informatie over honorarium- en kamersupplementen.

Dat de Vlaamse ziekenhuizen het betreft beter doen, heeft volgens directeur Ilse Weeghmans van het Vlaams Patiëntenplatform te maken met de website-indicator die het Platform enkele jaren geleden heeft ontwikkeld. “Daar wordt nagekeken in welke mate ziekenhuizen transparant zijn over de kosten”, zegt. “Sinds we dit hebben opgestart, merken we vooruitgang.”

“Maar voor patiënten blijft het moeilijk om hun weg te vinden in alle informatie”, zegt Martine Van de Walle, nationaal secretaris van de CM. Nog te vaak is het voor patiënten moeilijk om vooraf te achterhalen hoeveel een behandeling of ingreep ongeveer zal kosten. Nochtans is het een van de rechten van de patiënt. “Bij een bevalling bijvoorbeeld, wil je toch weten hoeveel dagen je er zult verblijven”, zegt Van de Walle in de kranten van De Persgroep, “hoeveel een gemeenschappelijke kamer of luxekamer kost en hoe je een keuze kunt maken in functie van je hospitalisatieverzekering. Een kostenraming helpt daarbij.”

Lieve Dhaene van Zorgnet-Icuro nuanceert: “uiteraard gaat het om schattingen”, zegt zij. “Bij complicaties bijvoorbeeld, zullen de kosten hoger zijn. Het zijn geen bindende offertes zoals je die bij een loodgieter hebt, maar zeker voor standaardingrepen moet het mogelijk zijn om daar een bedrag op te plakken. Wij vinden dat patiënten zo goed mogelijk moeten worden geïnformeerd.”

Marc van Impe

Bron: MediQuality

https://www.cm.be/wat-te-doen/hospitalisatie/opname/vergelijking-ziekenhuistarieven

https://www.demorgen.be/binnenland/in-kaart-zo-on-duidelijk-is-het-kostenplaatje-van-het-ziekenhuis-in-uw-buurt-b98baa43/  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s