Huisarts mag vals attest schrijven

Een West-Vlaamse huisarts die een patiënte in geldnood met een “welwillend” ziektebriefje afhielp van haar wurgcontract bij een fitnessclub, wordt niet gestraft door de West-Vlaamse Orde der Artsen. De federatie van Belgische fitnessclubs is er niet goed van.

Patiënte is voorgoed ongeschikt om nog sportactiviteiten te verrichten. Aldus attesteerde een West-Vlaamse huisarts, waarna zijn patiënte haar contract met de fitnesclub dat haar 70€ per maand kostte kon opzeggen. Maar medisch gezien klopte dat eigenlijk niet: de dokter schreef het briefje vooral ­omdat de vrouw in kwestie in geldnood zat. De fitnessclubuitbater rook onraad en legde klacht neer bij de West-Vlaamse Orde der Artsen. De dokter schreef het attest “uit sociale bewogenheid”, zei hij zelf. “Bij die fitnessclubs is vaak sprake van echte wurgcontracten waar je bijna niet van losgeraakt.”

De Orde verklaarde de klacht ontvankelijk, maar geeft de dokter gelijk. Hij heeft dus geen deontologische fout gemaakt. “Het sociale speelt ook mee bij een arts”, dr. Lieven Wostyn, voorzitter van de West-Vlaamse afdeling van de ­Orde. “En er was wel degelijk ook een medisch probleem: de vrouw leed aan pijn in de nek en aan een slepende middenoorontsteking.”

Maar dat probleem was dus eigenlijk niet voldoende erg om te zeggen dat ze nooit meer zou kunnen sporten. “Wij vinden dit echt onaanvaardbaar”, zegt Eric Vanden­abeele, de directeur van beroepsvereniging Fitness.be. “Een arts moet oordelen over je gezondheid, niet over of het een goed idee was om zo’n contract af te sluiten. Een dokter moet toch ook niet oordelen over je contract met je energieleverancier, of met je internetprovider?” Het is niet de eerste keer dat een fitnessketen zo’n attest aanvecht. “We krijgen hier ­vaker dan vroeger klachten over binnen”, zegt Wostyn in Het Nieuwsblad.

Dat komt omdat minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) begin vorig jaar een gedragscode heeft opgesteld met de fitness­centra. Sindsdien kan een klant een contract opschorten of beëindigen met zo’n geldig medisch attest, net om die wurggreep van lange en dure contracten tegen te gaan. Maar tegen die attesten gaan de ketens dus steeds vaker in, omdat er volgens hen te vaak misbruik van wordt gemaakt. “Het toont hoe die wurg­contracten een probleem blijven en hoe weinig flexibel fitnesscentra ook blijven. Wij klagen dat al jaren aan”, zegt Simon November van Test-Aankoop.

De uitspraak is geen vrijbrief voor andere huisartsen. “Wij bekijken elke klacht zeer grondig”, zegt dr. Wostyn van de Orde. “Er zijn ook al gevallen waarin het fitnesscentrum gelijk heeft gekregen.” In dat geval kan de arts in kwestie een blaam krijgen, of zelfs tijdelijk geschorst worden.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s