Europa geeft meer openheid inzake voedselstudies

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) gaat de studies over voedselveiligheid voor het publiek toegankelijk maken. Op die manier wil de EFSA het vertrouwen verhogen na alle ophef over de onkruidverdelger glyfosaat. De Europese Commissie wil de consumenten beter inzicht geven in de wijze waarop de risico’s worden bepaald.

De studies over bijvoorbeeld de toelating van pesticiden door worden toegankelijk voor iedereen, evenals het onderliggende onderzoeksmateriaal van fabrikanten. De lidstaten en het Europees Parlement moeten het voorstel nu goedkeuren.

De EFSA kan wel besluiten bepaalde bedrijfsgeheimen of documenten die commerciële belangen kunnen schaden niet openbaar te maken. Burgers en maatschappelijke organisaties krijgen recht op inspraak. “Mensen hebben absoluut gelijk dat ze vragen om de hoogste standaarden van transparantie en onderzoek als het om hun gezondheid en die van hun kinderen gaat”, aldus vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie.

Met deze aanpassing van de Algemene Voedselwet uit 2002 reageert de commissie op het Europese burgerinitiatief van meer dan 1 miljoen Europeanen. Ze riepen vanwege de gezondheidsrisico’s op tot een verbod op de onkruidverdelger glyfosaat en openbaarmaking van rapporten bij het beoordelen van bestrijdingsmiddelen.

Het voorstel voorziet verder in een Europees register voor studies, om te garanderen bedrijven geen ongunstige rapporten achterhouden. Ook gaat de commissie via ‘risicocommunicatie’ meer uitleg geven over beoordelingen van de EFSA.

Greenpeace reageert negatief en stelt in een reactie dat chemische bedrijven de controle blijven houden over de wetenschap achter het toelaten van pesticiden. De EU zou al het onderzoekswerk doen, betaald door het bedrijfsleven. De organisatie noemt het publiceren van testresultaten die bij een verzoek tot toelating worden aangeleverd het absolute minimum. Tot nu worden daar alleen samenvattingen van vrijgegeven.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s