Tegenwoordig worden echtbrekers ontmaskerd aan de hand van hun smartphone

Mijn vriend is het slachtoffer geworden van Facebook, van Twitter, van WhatsApp, kortom van zijn hele smartphone. Zijn vouw heeft hem stante pede aan de deur gezet wegens overspel. Niet na de ontdekking van lipstickvegen op zijn kraag, een vreemd parfum dat in zijn haren kleefde of het feit dat hij ineens modieuze slips ging dragen maar omwille van een argeloze beweging met zijn duim waarbij hij in een milliseconde een eind maakte aan een verhouding die wij met z’n allen sinds jaren als bijzonder “interessant” beschouwden.

Wij waren de koele bewonderaars van zijn flamboyante omgang met de mooiere en vooral jongere exemplaren van het andere geslacht, terwijl thuis en in het ziekenhuis een prima donna hem ogenschijnlijk aan de leiband hield. Niet dus. Onze Don Juan in de witte jas, die dé propagandist van Tinder was, heeft de mogelijkheden van het digitale tijdperk danig onderschat, wat er toe geleid heeft dat zijn speelplein niet verruimd maar plots verkleind is. Hoe meer mogelijkheden, des te meer kans op een blunder. Dat weet iedereen die een multiple choice examen heeft ingevuld. En blunderen betekent in deze tijden waar het op snelle reflexen aankomt, tot een gênante afgang. Ik heb het ooit meegemaakt dat ik een te haastig geposte liefdesboodschap met een stokje en wat stroop uit de postbus haalde. Dat waren nog eens tijden. Maar een unsend knop staat nu nog altijd niet standaard op een klavier. Of hoe een minuscuul vingerbeweginkje een heel leven in de splinters kan jagen.

We bespreken de dingen van de dag. Dat wil zegen dat hij geen ogenblik zwijgt. Hoe hij het verkeerde verstuurde appje niet kon tegenhouden begrijpt hij nog niet. En ramp boven ramp stuurde hij enkele ogenblikken later nog een foto. Gelukkig niet van zijn Weiner, maar het scheelde niet veel. Helaas kwamen de lustboodschappen en de foto’s via de WhatsApp-groep ook bij de verkeerde bestemmeling terecht. Dat kan gebeuren als je officiële geliefde en je lustpoes op twee letters na dezelfde naam dragen. Vroeger kon je als je verkeerd verbonden werd , zwijgen en inhaken. Nu hang je aan de haak nog voor je iets kan zeggen.

Hoe het nu verder moet weet hij nog niet. Even heeft hij aan polyamorie gedacht maar daar is hij zelf dan weer te jaloers voor. Anderzijds verdraagt hij het niet alleen te moeten slapen. Ik zeg hem dat er binnenkort een digitaal gestuurde bijslaper op de markt kom, een soort van groot, verwarmd kussen dat zich aanpast aan je hartritme en zachte snurkgeluidjes maakt. Hij bekijkt me alsof ik hem wil introduceren in een West-Vlaamse zeugenfokkerij.

Bekijk het alsof je uit een rijdende trein gevallen bent, zeg ik: je ligt na naast de rails. Je kan opstaan, en de reis te voet verder zetten, of op de sporen gaan liggen en wachten op de volgende trein die komt aanstormen. Maar dat kan, gezien het Dutordoir-effect wel even duren. Laatst spoorden we in vier uur van Vilvoorde naar De Panne. Je krijgt veel trein voor je geld. En terwijl je wacht heb je veel tijd om je te bedenken. Hij luistert niet eens. Zijn Tinder heeft gepingd.

Marc van Impe

Bron: MediQuality

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s